Az a fránya Szaturnusz...


Hadd kezdjem mindjárt egy idézettel Fritz Riemanntól:

"Pszichoanalitikusként az asztrológiai gondolkodás egyáltalán nem áll távol tőlünk: az asztrológia, valamint a pszichoanalízis közös alapkoncepciója kimutatni a nagyon korai bevésődéseket, amelyek tudattalanok (vagy azzá lettek) és sorsformáló a hatásuk. A pszichológia a gyermekkori, míg az asztrológia a még korábbi (kozmikus környezeti) bevésődésekből indul ki, de mindkettő úgy véli, hogy a személyiségfejlődés e korai bevésődéseken alapul. S mindkettőnek hasonló a célja is: nevezetesen a tudattalan (vagy azzá vált) korai bevésődések tudatosítása az egészséges személyiségfejlődés érdekében. Adottságaink és önmegvalósítási lehetőségeink megismerésében és megértésében rejlik az esély, hogy múltunkat feldolgozva szabadabbak lehetünk."

A Szaturnuszról (az Uránuszról, a Neptunuszról, de főleg a Plútóról nem is beszélve) általában kevés pozitívum hangzik el, főként a laikusok és a "műkedvelők" szájából és tollából.
Gyakran találkozom olyan véleménnyel, ahol a Szaturnusz egy-egy házban elfoglalt helyzetéből messzemenő következtetéseket vonnak le, például a VII: házban rossz párkapcsolatot, idősebb párt, de minimum egy diktátort jelöl a Szaturnusz, a X. házban biztos, hogy nem sikerül érvényesülnöd a hivatás/karrier területén, a 2. házban pedig mindig anyagi gondjaid lesznek...
Akik így vélekednek, nem vesznek figyelembe semmi mást, nem vizsgálják a horoszkóp egészét, kizárólag egyetlen momentumból állítják mindezt, a Szaturnusz házhelyzetéből.

Egyébként a Szaturnusznak is (bármilyen furcsa) léteznek más, pozitív analógiái is.
Például biztonság, megbízhatóság, stabilitás, felelősség, következetesség, szorgalom, cél, rend, kitartás, szilárdság, fegyelem, kötelesség, állandóság, összefogottság, tapasztalat, józanság, megfontoltság, érettség.

Ezek után akár stabil anyagi helyzetet is jelölhet a 2. házban álló Szaturnusz, a X. házban kitartást és szorgalmat a hivatás területén, a VII. házban pedig egy megbízható, érett és szilárd alapokon nyugvó párkapcsolatot.

Csak remélhetjük, hogy praktizáló asztrológus nem tesz meggondolatlan kijelentéseket egyetlen konstellációval kapcsolatban sem. Legfeljebb, ha gyanúja támad, kérdez, puhatolózik, hogy így támassza alá, vagy éppen vesse el azt, amit felfedezni vélt.

A születési képletünk egy tükör, s mint ahogyan a tükörről sem gondoljuk azt, hogy az terem meg minket, a horoszkópunkról sem vélhetjük azt. Kizárólag egy aktuális képet mutat rólunk és eléggé tág változtatási lehetőséggel ajándékoz meg bennünket.
A horoszkóp elemei a állatövtől kezdve, a planétákon át, a fényszögekig és az ún. házakig mind-mind szimbolikus jelentőséggel bírnak, analógiák sokaságát hordozzák. És éppen ebben rejlik az asztrológia nagyszerűsége, hiszen lehetőséget nyújt arra, hogy szabadon válasszuk meg a megélési formákat és ne kelljen lemondanunk egy jobb életről, beletörődve az "elkerülhetetlenbe" és "megváltoztathatatlanba".

Igaz ehhez szükség van némi önismeretre, tudatosságra, változni és változtatni akarásra.

Ha ez nincs meg, akkor okolhatjuk nyomorult helyzetünkért akár a Szaturnuszt is...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések