Milyen asztrológus az ilyen?

Sokszor vetődik fel, hol viccesen, hol szemrehányóan, hogy miért nem írok aktuális csillagállásokról, vagy miért nem készítek jó kis havi horoszkópokat (brrr), és egyébként is, miért nem vagyok hajlandó megnézni, hogy mi lesz az emberrel a jövőben?!
Mert hát ugye, egy valamirevaló asztrológus mégis csak foglalkozik ilyesmikkel, vagy ha nem, akkor mit csinál? És egyébként is, ha ezeket nem teszi, akkor nem is asztrológus.
Arról, hogy mit gondolok az asztrológiáról, már írtam, most erre nem akarok külön kitérni.
Viszont arról szívesen írok, hogy miért rettent el az előbb felsorolt dolgok mindegyike.

Először is, az aktuális csillagállások aktuális időminőségeket mutatnak, magyarán egy ország, egy nép, egy földrész minden egyes emberére vonatkozik, ezt hívják mundán asztrológiának. Tehát az egyén életére nem biztos, hogy hatással van, de ha van, akkor sem tudjuk, hogy milyen mértékben, ezt csak akkor tudjuk meg, ha az aktuális konstellációt összevetjük az illető születési képletével (tranzit).

Havi, heti, napi horoszkópok, na ettől áll égnek a hajam.
Gondjuk végig, kis hazánkban tízmillió ember él, állatövi jegyből - ha jól emlékszem - tizenkettő található, gyors számolás után megállapíthatjuk, hogy  833 333 ember juthat egy-egy zodiákusjegyre, vagyis ennyi emberrel fog nagy valószínűséggel ugyan az történni a napi, heti, havi jóslatok szerint.  Van aki azt ajánlja, hogy olvassuk hozzá azt a részt is, ami megfelel az Ascendensünknek (már ha tudjuk), de ezzel sem kerülünk közelebb semmihez. Ha mindezt egy álmos szombat reggelén, gőzölgő fekete mellett, unaloműzőnek csináljuk, nincs gond, csak felejtsük el gyorsan az olvasottakat.

Esemény orientált asztrológia (jóslás): hát "ő" is nagy kedvenc. Általában azok keresik fel jóslatért az asztrológust, akik nem tudnak felelősséget vállalni a saját életükért, ülnek a fenekükön és várják a sült galambot. Azt szoktam mondani, hogy igazából csak annak lehet megmondani a jövőjét, aki "egycsatornás", aki még alszik, és semmi önismerettel nem rendelkezik. Miért? Mert az ilyen embert az ösztönök, a tudattalan tartalmak, a negatív berögzült minták stb. irányítják. Ellenben minél nagyobb a tudatossági szint, annál szélesebb a skála, ahol az egyén mozoghat, vagyis egyre több a lehetőség ami közül az ember választani tud. Azt pedig nem tudhatom, hogy a milliónyi eshetőség közül te mit választasz.
Azt gondolom és hiszem , hogy az asztrológiának pont az lenne a lényege, hogy tudatossá tegye az embereket, hogy ők maguk képesek legyenek választani az életükben felbukkanó lehetőségek közül, éljenek a szabad választás adományával.
Asztrológia tanárom ide vonatkozó mondata még hosszú évek távlatából is a fülembe cseng: "Nem az a fontos, mi fog velünk történni, hanem az, hogy mit tegyünk azért, hogy végre történjen valami."




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések