Meditálok, tehát vagyok

Cogito ergo sum. Gondolkodom, tehát vagyok, szól René Descartes sokat idézett mondata.

A mai kor embere egyre többet érzi azt, hogy a túlzásba vitt gondolkodás, a racionalitásba való kapaszkodás, az érzelmek, érzések semmibe vétele, az intellektus dicsőítése nem minden esetben visz előbbre. Éppen ezért keresi azokat a módszereket, melyekkel közelebb kerülhet ösztönös, intuitív, isteni lényéhez.
Ehhez az egyik igen hatásos lehetőség a meditáció.

Hazánkban a meditáció már a múlt század elején is jelen volt, a keletet megjárt tudósaink jóvoltából, majd a második világháború és az ötvenhatos események után a "pincébe" lett száműzve. Később, a rendszerváltás előtt finoman "visszasurrant", majd azt követően ismét az utcára került.

Mégis, hiába van újra jelen Magyarországon is már több mint harminc éve, meditációnak nevezünk sok mindent, még akkor is, amikor az, nem az.

A másik kardinális kérdés a valódi meditáció elsajátításának időintervallumával kapcsolatos. Tehát, hogy mennyi idő alatt tudok eljutni az elme lecsendesítéséig? Például Sri Aurobindonak  évekig tartott, amíg megtanulta, hogy hogyan csendesítheti el az elméjét. Sokszor évekig, évtizedekig tart, amíg valaki megtapasztalhatja a gondolatnélküliség rövid időszakait.

Első lépés a relaxáció elsajátítása, egy viszonylag nyugodt, lelazult állapot elérése, ahol a hétköznapi hajtás, a pörgő életmód, a napi problémák kissé háttérbe szorulnak és lazítani tudunk szó szerint és átvitt értelemben is.

Koncentráció.
Minden ezzel kezdődik. Különböző technikákkal elérni, hogy a figyelmedet fókuszálni tudd.
Gyertya nézése, pont nézése, koncentráció a légzésre...

Imagináció, vagy vizualizáció.
Ugye ez az, amikor csoportban összegyűlve, a vezető arra ösztönöz ellazult, relaxált állapotban, hogy "képzeld el..." és ilyenkor jöhet sok minden, erdő, mező, barlang, hegy, torony stb. Nem mondd konkrétumot, de a szimbolikus környezetet megteremti, amit nekem végig kell járnom. Itt a lényeg, hogy az előre felvázolt "útvonalon" végigmenve megtöltöm a tudattalanom tartalmával a "teret", így később olyan információkhoz juthatok, amihez éber tudatállapotban nem.
Vagy, éppen egy negatív életeseményt írok a képzeletem által át úgy, hogy az számomra pozitív legyen.
De ide tartozik az is, amikor számomra fontos dolog elérésének érdekében naponta többször gondolatban lejátszom, hogy milyen lenne ha...

Meditáció.
Itt van vezetett és egyéni. Vezetett meditációnak azt nevezik, amikor a vezető pár mondatban a gyakorlat elején instruál minket, tehát elmondja, hogy figyelj a légzésedre, a testtartásodra, lazulj el stb, de onnantól kezdve a miénk a "kormány".
A lényege, hogy képesek legyünk lecsendesíteni az elménket, a gondolatainkat szemlélni, majd elhagyni, befelé figyelni.
Egyénileg szintén így járunk el, csak nincs felvezetés.
Lehet mantra meditációt is végezni. Ez lehet bármely vallás rövid szent szövegének ismételgetése, lehetőleg jó hosszú ideig.

Kontenpláció.
Ez a szemlélődés. A szemlélődő gondolkodás. Azt mondják, hogy a kontemplációban eggyé válunk a megfigyelt tárggyal, élőlénnyel, egy elvont fogalommal stb. Talán a csúcsa az istenélmény, amikor eggyé válunk a teremtett világ minden darabjával és a teremtő tudattal is.

Sokáig gondot okozott számomra, hogy a meditációról alkotott elképzeléseimet nehezen tudtam a hétköznapokban megvalósítani. Gyötrő pózok, teljes csend, megfelelő idő..
Aztán rájöttem, hogy "meditálni" aktívan is lehet. Nem kell csukott szem, nem kell ülni, nem kell csend.
Bármikor csinálhatom.
Vannak "aktív" módszerek is, ilyen például a Tai chi, vagy a Chi kung.

Bárhol lehet ezeket a gyakorlatokat végezni.

Gondold el, sétálsz a szabadban, a rezgőnyár  finoman neszez a szélben, amott egy gyík suhan el, békák brekegése hallatszik a távolból, madarak hada a fejed felett, távolból vonat zaja... s nicsak egy őz les a bokorból.

Metrón utazol, szemben búvatag némber, kiből kiveszni látszik az élet, bár tudod jobb sorsra érdemes. Miért nem tesz magáért?-sikít benned a szeretet.
Leszáll, helyét átadja néhány suhanc gyorsan változó nézeteinek...
Deák tér, neked is le kell szállnod. Előtted ruhaipari kelmékkel elfedett emberi hátak...
Átszállás...

Nem ragadok bele a látottakba, csak szemlélődök.
Guerda e passa. Nézd meg és menj tovább.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések