Mennyi kell az élethez?



Carl Gustav Jung szerint egy viszonylag átdolgozott személyiség, aki képes kiteljesíteni magát, az megelégszik az alapszükségletek kielégítésével. Tehát, nem helyettesíti az életéből igazán hiányzó dolgokat teljesen felesleges pótlékokkal, hiszen teljes életet él.

Sigmund Freud azt mondta: Lieben und arbeiten. Szeretet és munka. Szeretsz és szeretve vagy, a munkádat (hivatásodat) pedig élvezed.

És tényleg, ha jól érzem magam a bőrömben, akkor nagyon kevés is elég. Tető a fejem fölött, étel, ital, ruha, amivel elfedem és melegítem a testem.

Ha nem érzem jól magam a bőrömben, akkor is ezek kellenek, de a tető alatti tér minél nagyobb és minden luxussal berendezett, annál jobb, az étel és ital sok és különleges, a ruha drága kell hogy legyen. Mert ettől egy kicsit jobb, egy kis időre.
Aztán van amikor már kell az alkohol, az édesség, a drog, a vad és sok szex (lehetőleg mindig mással), a felesleges használati tárgyak, nagy autók, állandó pörgés, az állandó zaj (ne kelljen gondolkodni), a sok ismerős, a hatalom.

Kiszámoltad már, hogy mennyit költesz évente felesleges dolgokra?

Lecseréled a telefonodat, a tévédet, az autódat, a ruhatáradat, a bútoraidat és ki tudja még mit. Pedig még működik, még használható. Mert azt mondják meg kell tenned és elhiszed ezt. Talán azért, mert a barátaid is ezt teszik és ciki lenne, ha te nem ezt tennéd. Talán azért, mert elhiszed, hogy majd azzal spórolsz. Talán elhiszed, hogy ezzel menő maradsz, ellenkező esetben a süllyesztőben végzed.

Nehéz a hátra arc. Hirtelen mindenki eltűnik mellőled. Bolondnak néznek, nem akarják elhinni, hogy neked ennyi is elég.

Így minek élni?-kérdezik.

Nem tudod élvezni az életet!-mondják.

Lúzer vagy és így igazolod magad.-vélekednek.

Te döntöd el: Mennyi kell az élethez?




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések